Årets bebyggelse 2023: Bofællesskabet Torpegård

Udgivet den:07 december 2023
By By og land Faaborg og omegn

By og Land Faaborg har i år valgt at anerkende ikke et enkelt hus, men hele tolv huse med alle deres beboere. I år er det nemlig Bofællesskabet Torpegård i Diernæs, der modtager plakette og anerkendelse som årets bebyggelse i Faaborg og omegn.

Det er første gang foreningen hædrer en hel bebyggelse. Men bestyrelsen er enige om, at Torpegård er et spændende og visionært initiativ.

Torpegård blev etableret i 2017 ved køb af den gamle gård Torpegård og tilhørende jord lige uden for Diernæs. Der blev lavet en lokalplan for området, og i dag er alle jordlodderne bebygget eller ved at blive bebygget. Man ejer sin egen jordlod og hus, men er også medejer af den fælles jord som ligger rundt ombebyggelsen. Man er også fælles om Torpegård, som ligger midt i bebyggelsen og bliver brugt til fællesaktiviteter.

Bofællesskabet taler ind i en voksende erkendelse af, at der måske er behov for alternative måder at etablere sig på som individ og som familie. Et alternativ til den i årtier fremherskende måde at etablere sig, hvor individualismen er i højsædet. Men det rækker også tilbage til en tid, hvor der i alle landets landsbyer var individuelle gårde, men hvor den fælles jord og fællesskabet var afgørende for, at man fx kunne få sine køer på græs eller få høsten hjem i tide. At være en del af fællesskabet kunne simpelthen være et spørgsmål om liv og død.

Så alvorligt er det ikke helt på Torpegård. Men bofællesskabet bygger alligevel på et princip om, at den enkelte bidrager til fællesskabet efter evne, og at fællesskabet har respekt for den enkelte ejers personlige værdier.

En anden grundpille i bofællesskabet er bæredygtighed. Det ser man tydeligt når man går en tur rundt i ’landsbyen’. Ét hus er bygget i organiske former af halm. Et andet bruger vandet fra tagrender til toiletskyl og havevanding. Og flere af husene er bygget med træfacader, som er imprægneret på en miljømæssig forsvarlig måde. Der er ingen dogmatisk definition af bæredygtigt, men alle synes at efterleve princippet efter bedste evne.

Fællesskab og bæredygtighed. Det er to vigtige værdier, som vi desværre ser for lidt af. Også når det kommer til byggeri og forvaltningen af vores landskabelige værdier. Og derfor skal Torpegård i år have pris og plakette.

Se mere på torpegaard.nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...