Strandgade 4 er købt af Realdania By & Byg mhp. renovering

Udgivet den:26 august 2018
By By og land Faaborg og omegn
Vi er glade for at kunne fortælle, at Realdania By & Byg har købt den forsømte ejendom, Strandgade 4 i Faaborg, med henblik på en renovering, der vil forskønne ejendommen, så den kommer til at berige det fine gadebillede i Strandgade.


By og Land Faaborg og Omegn indstillede Strandgade 4 som en velegnet kandidat, da Realdania By og Byg og Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur i efteråret 2017 efterlyste skæmmende bygninger, der var til salg. Det var led i kampagnen: “Forsømte bygninger i købstæderne”. Blandt mere end 100 indstillinger fra hele landet er Strandgade 4 blevet udvalgt som den første ejendom.

Som det fremgår af Realdanias pressemeddelelse, har Realdania købt huset til overtagelse 1. september, og man vil gå i gang med renoveringen, så snart byggetilladelsen foreligger. Ud over renoveringen af facaden er ønsket også at ændre anvendelsen af huset fra forretning til bolig. Denne transformation kan vi varmt støtte, idet tomme forretninger er en udbredt problemstilling i disse år, og Strandgade er i øvrigt ikke en forretningsgade. Projektet vil desuden tjene som model for, hvordan en sådan transformation kan gribes an i andre sammenhænge, og erfaringerne vil blive samlet i en håndbog med tips og inspiration.


Huset angives at være opført i 1882. Det støder op til det smukke 1700-tals bindingsværkshus, Strandgade 6, der tidligere var bolig til en smedje. Som det fremgår af det vedhæftede foto fra Byhistorisk Arkiv, var Strandgade 4 tidligere en velproportioneret forretningsejendom med diskret skiltning. Den rummede i 1931 Carl. F. Nielsens herreekviperingsforretning, der senere blev Hammer-Hansens første papirforretning. I midten af 1960´erne blev huset mishandlet ved en brutal ombygning og “modernisering” til cafeteria, der senere blev til restaurant “China House”. Det aktuelle foto illustrerer uden ord, hvorfor det virker fremmed og arkitektonisk uskønt i den fine historiske middelaldergade. Over for ligger det fredede pakhus, Magasingaarden, opført 1805, og i nærheden ligger også det fredede Kgl. Toldpakhus, opført 1837-38.

Facadetegningen til det ombyggede hus er endnu ikke offentliggjort, men bestyrelsens formand røber, at det bliver smukt og vil give Strandgade et markant løft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...