årets hus 2012

 

Grønnegade 8, Faaborg

Bestyrelsen i Foreningen By og Land Faaborg og Omegn har besluttet at udpege Grønnegade 8 i Faaborg, til ”Årets hus”. Det sker som en påskønnelse af den nænsomme restaurering af det lille byhus, som ejerne, Stina Lind og Kevin Egan, har foretaget inden for de senere år. Der er lagt et nyt tegltag med en velproportioneret kvist mod syd, indsat nye sprossevinduer, hvor der tidligere var store termoruder, og der er indrettet en moderne bolig på 1. sal. I stueetagen er der indrettet butik og smykkeværksted med et fint, nutidigt udhængsskilt. De historiske baghuse er bevaret til nye formål. Huset er nymalet på smukkeste vis, og det hele er sket med sans for husets sjæl. Selv om restaureringen ikke er helt afsluttet, synes vi, at de unge ejere er kommet så langt, at indsatsen fortjener denne anerkendelse. Huset er blevet en pryd for gaden.


Forhuset er i sin kerne fra 1700-tallet, hvor der omtales et 5-fags bindingsværkshus på 1 etage, der senere blev delt i to huse, Grønnegade 8 og 10, som nu igen er lagt sammen. I 1855 foretog ejeren, drejer N. Madsen, en større ombygning, hvorved bygningen fik sine nuværende dimensioner, og forhuset blev opført i grundmur. Flere håndværk har været repræsenteret blandt de skiftende ejere, bl.a. en drejer, kobbersmed, skomager og murer. I en årrække rummede det en marskandiserbutik.

I begyndelsen af 1800-tallet var huset ejet af en guldsmed, Gottlieb Mittermeier, som altså blev en forløber for de unge smykkekunstnere, der ejer ejendommen i dag.


29.11.2012

På bestyrelsens vegne

Flemming Brandrup

Formand


Ved foreningens generalforsamling torsdag den 29. november 2012 fik ejerne overrakt en plakette til opsætning på huset